Kukurydziane ciasto na pizzę jest przykładem ewolucji ciasta na pizzę. Jego smak przypomina kuchnię meksykańską. Kukurydziane ciasto na pizzę ma mocny i wyrazisty smak więc jako dodatki należy dobierać równie wyraziste składniki. Fasola i chrupiący bekon idealnie spisują się w tej roli. Kukurydziane ciasto należy zwałkować bardzo cienko, ze względu na jego odmienną konsystencję.
Poniżej znajduje się klasyczny przepis na kukurydziane ciasto na pizzę oraz drugi przepis, na wyrobienie go w maszynie do chleba. Jak każde inne, kukurydziane ciasto tradycyjnie wyrabia się na blacie kuchennym, ponieważ pozwala to na łącznie składników i ugniatanie ciasta na jednej powierzchni.
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Wysyp mąki, proszek do pieczenia i ½ łyżeczki soli na blacie. Możesz wymieszać je również w misce.
- Zrób dziurę na środku i wlej w nią wodę i oliwę z oliwek.
- Wymieszaj i ugniataj przez 8 minut, aż ciasto stanie się elastyczne.
- Przejdź do Przepisu na Pizzę Meksykańską i postępuj zgodnie z zamieszczonymi tam wskazówkami pieczenia.
Dodatkowe informacje:
- W piekarnikach z termoobiegiem pizza piecze się szybciej.
- Możesz odgrzać pizzę, trwa to jakieś 5 minut. Lecz pamiętaj, że nie powinieneś odgrzewać pizzy z mięsnymi dodatkami.