Rate this post

Kukurydziane ciasto na pizzę jest przykładem ewolucji ciasta na pizzę. Jego smak przypomina kuchnię meksykańską. Kukurydziane ciasto na pizzę ma mocny i wyrazisty smak więc jako dodatki należy dobierać równie wyraziste składniki. Fasola i chrupiący bekon idealnie spisują się w tej roli. Kukurydziane ciasto należy zwałkować bardzo cienko, ze względu na jego odmienną konsystencję.

Poniżej znajduje się klasyczny przepis na kukurydziane ciasto na pizzę oraz drugi przepis, na wyrobienie go w maszynie do chleba. Jak każde inne, kukurydziane ciasto tradycyjnie wyrabia się na blacie kuchennym, ponieważ pozwala to na łącznie składników i ugniatanie ciasta na jednej powierzchni.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

  1. Wysyp mąki, proszek do pieczenia i ½ łyżeczki soli na blacie. Możesz wymieszać je również w misce.
  2. Zrób dziurę na środku i wlej w nią wodę i oliwę z oliwek.
  3. Wymieszaj i ugniataj przez 8 minut, aż ciasto stanie się elastyczne.
  4. Przejdź do Przepisu na Pizzę Meksykańską i postępuj zgodnie z zamieszczonymi tam wskazówkami pieczenia.

 

Dodatkowe informacje:

  • W piekarnikach z termoobiegiem pizza piecze się szybciej.
  • Możesz odgrzać pizzę, trwa to jakieś 5 minut. Lecz pamiętaj, że nie powinieneś odgrzewać pizzy z mięsnymi dodatkami.