Pizza Tex-Mex | |
Kategoria | Dodatki |
Porcji | 12” Pizza (2-4) |
Przygotowanie | 45 Minut |
Czas pieczenia | 12-15 Minut |
Trudność | Łatwe-Średnie |
Pizze Tex Mex charakteryzują się użyciem wołowiny, fasoli oraz wielu przypraw.
Składniki:
- Cienki spód na pizzę
- 2 duże pomidory, pokrojone w kostkę
- 1 łyżka posiekanych papryczek jalapeno
- 4 zielone cebulki, posiekane
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 szklanki startego cheddara
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 posiekane awokado
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżki kolendry, najlepiej świeżej
Przygotowanie:
- Wyłóż ciasto na kamieniu do pizzy lub wysmarowanej tłuszczem blaszce.
- Po cieście wyłóż pomidory, zostawiając 2 centymetrowe brzeszki.
- Posyp papryczkami, czosnkiem i cebulką.
- Przykryj serem i dopraw solą i pieprzem.
- Piecz przez 10-14 minut w 260°C, aż pizza zarumieni się.
- Zaraz przed zjedzeniem wyłóż na pizzy awokado, śmietanę i kolendrę.
Pizza Muffuletta | |
Kategoria | Dodatki |
Porcji | 12” Pizza (2-4) |
Przygotowanie | 9 godzin |
Czas pieczenia | 8-10 Minut |
Trudność | Łatwe-Średnie |
Składniki:
- 1/2 szklanki posiekanego selera
- 1/3 szklanki posiekanych oliwek
- 1/4 szklanki posiekanych papryczek pepperoni
- 1/4 szklanki posiekanej cebulki koktajlowej
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 3 łyżki oliwy extra virgin
- 2 łyżeczki przyprawy włoskiej
- 85g szynki lub salami, pokrojonego w kostkę
- 225g startego sera provolone
- 2 12-calowe placki ciasta na pizzę
- Oliwa extra virgin
Przygotowanie:
- Połącz pierwszych 7 składników, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na noc.
- Do mieszaniny tej dodaj szynkę i ser.
- Połową mieszaniny posyp jeden spód od pizzy.
- Skrop oliwą.
- Piecz przez 8-10 minut w rozgrzanym do 260°C piekarniku lub do zrumienienia.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw na 2-3 minuty przed podaniem.
- Zrób to samo z drugą pizzą.