Rate this post
Pizza Tex-Mex
Kategoria Dodatki
Porcji 12” Pizza (2-4)
Przygotowanie 45 Minut
Czas pieczenia 12-15 Minut
Trudność Łatwe-Średnie

Pizze Tex Mex charakteryzują się użyciem wołowiny, fasoli oraz wielu przypraw.

Składniki:

  • Cienki spód na pizzę
  • 2 duże pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka posiekanych papryczek jalapeno
  • 4 zielone cebulki, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 szklanki startego cheddara
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 posiekane awokado
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki kolendry, najlepiej świeżej

 

Przygotowanie:

  1. Wyłóż ciasto na kamieniu do pizzy lub wysmarowanej tłuszczem blaszce.
  2. Po cieście wyłóż pomidory, zostawiając 2 centymetrowe brzeszki.
  3. Posyp papryczkami, czosnkiem i cebulką.
  4. Przykryj serem i dopraw solą i pieprzem.
  5. Piecz przez 10-14 minut w 260°C, aż pizza zarumieni się.
  6. Zaraz przed zjedzeniem wyłóż na pizzy awokado, śmietanę i kolendrę.

 

Pizza Muffuletta
Kategoria Dodatki
Porcji 12” Pizza (2-4)
Przygotowanie 9 godzin
Czas pieczenia 8-10 Minut
Trudność Łatwe-Średnie

Składniki:

  • 1/2 szklanki posiekanego selera
  • 1/3 szklanki posiekanych oliwek
  • 1/4 szklanki posiekanych papryczek pepperoni
  • 1/4 szklanki posiekanej cebulki koktajlowej
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 łyżeczki przyprawy włoskiej
  • 85g szynki lub salami, pokrojonego w kostkę
  • 225g startego sera provolone
  • 2 12-calowe placki ciasta na pizzę
  • Oliwa extra virgin

 

Przygotowanie:

  1. Połącz pierwszych 7 składników, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na noc.
  2. Do mieszaniny tej dodaj szynkę i ser.
  3. Połową mieszaniny posyp jeden spód od pizzy.
  4. Skrop oliwą.
  5. Piecz przez 8-10 minut w rozgrzanym do 260°C piekarniku lub do zrumienienia.
  6. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 2-3 minuty przed podaniem.
  7. Zrób to samo z drugą pizzą.