Łatwe ciasto na pizzę | |
Kategoria | Ciasto |
Porcji | 3-4 |
Przygotowanie | 20 Minut (+2 godziny na wyrośnięcie) |
Czas pieczenia | 20 Minut |
Trudność | Łatwe |
Składniki:
- 1 szklanka ciepłej wody
- 3 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka drożdży
Przygotowanie:
- Wlej wodę do miski. Dodaj sól i miód, wymieszaj dokładnie. Dodaj drożdże, przemieszaj i odstaw na 10 minut.
- Stopniowo dodawaj mąkę i oliwę, zacznij mieszać.
- Gdy masa stanie się zwarta, zacznij ugniatać ciasto rękami.
- Ugniataj do czasu uzyskania gładkiej kuli. Dodaj troszkę wody. Ugnieć i w razie potrzeby dodaj więcej mąki. Jeśli potrzebujesz dodać więcej wody lub mąki, pamiętaj by robić to stopniowo i małymi ilościami.
- Skrop ciasto oliwą, umieść w dużej misce i przykryj ścierką. Odstaw do wyrośnięcia w pokojowej temperaturze na jakąś godzinkę, następnie dociśnij ciasto by wyleciało z niego niepotrzebne powietrze. Odstaw na kolejną godzinkę. Jeśli chcesz użyć go dopiero na następny dzień, umieść je w lodówce.
- Połóż ciasto na lekko obsypanym mąką blacie, następnie posyp je odrobiną mąki i zacznij formować spód na pizzę. Przy pomocy wałka walcuj ciasto aż uzyska grubość 6mm. Zrób w cieście kilka dziur widelcem, by wydostało się z niego powietrze.
- Połóż na ciasto sos oraz dodatki.
- Piecz w 200-220°C przez około 20-25 minut.
Dodatkowe informacje:
- Uzyskasz lepsze efekt jeśli użyjesz kamienia do pieczenia pizzy. Kamień ten powinien być rozgrzany do 220°C na godzinę przed pieczeniem i należy umieścić go na środkowej półce piekarnika.