Rate this post
Łatwe ciasto na pizzę
Kategoria Ciasto
Porcji 3-4
Przygotowanie 20 Minut (+2 godziny na wyrośnięcie)
Czas pieczenia 20 Minut
Trudność Łatwe

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka drożdży

 

Przygotowanie:

  1. Wlej wodę do miski. Dodaj sól i miód, wymieszaj dokładnie. Dodaj drożdże, przemieszaj i odstaw na 10 minut.
  2. Stopniowo dodawaj mąkę i oliwę, zacznij mieszać.
  3. Gdy masa stanie się zwarta, zacznij ugniatać ciasto rękami.
  4. Ugniataj do czasu uzyskania gładkiej kuli. Dodaj troszkę wody. Ugnieć i w razie potrzeby dodaj więcej mąki. Jeśli potrzebujesz dodać więcej wody lub mąki, pamiętaj by robić to stopniowo i małymi ilościami.
  5. Skrop ciasto oliwą, umieść w dużej misce i przykryj ścierką. Odstaw do wyrośnięcia w pokojowej temperaturze na jakąś godzinkę, następnie dociśnij ciasto by wyleciało z niego niepotrzebne powietrze. Odstaw na kolejną godzinkę. Jeśli chcesz użyć go dopiero na następny dzień, umieść je w lodówce.
  6. Połóż ciasto na lekko obsypanym mąką blacie, następnie posyp je odrobiną mąki i zacznij formować spód na pizzę. Przy pomocy wałka walcuj ciasto aż uzyska grubość 6mm. Zrób w cieście kilka dziur widelcem, by wydostało się z niego powietrze.
  7. Połóż na ciasto sos oraz dodatki.
  8. Piecz w 200-220°C przez około 20-25 minut.

 

Dodatkowe informacje:

  • Uzyskasz lepsze efekt jeśli użyjesz kamienia do pieczenia pizzy. Kamień ten powinien być rozgrzany do 220°C na godzinę przed pieczeniem i należy umieścić go na środkowej półce piekarnika.