Jeśli chodzi o zainteresowania, ludzie są różni. Jedni mają tradycyjne zainteresowania jak moda czy uroda, drudzy nieco bardziej wyszukane jak historia starożytna czy astrologia. Jedna pasja pozostaje jednak wspólna dla wszystkich ludzi. Chodzi mianowicie o kuchnię, gotowanie, kulinaria. Naturalnie gotować tak bardzo nie lubimy, ale jeść zdecydowanie uwielbiamy wszyscy. Trudno zmaleźć chyba na całym globie człowieka, który nie lubi zjeść czegoś pysznego, jeśli już nie codziennie, to przynajmniej raz na jakiś czas. Sztuka gotowania wydaje się jednym prosta, innym trudna. Zależy, jak na to spojrzeć. Zależy też, jaką książkę weźmiemy. Są takie, po otworzeniu których odchodzi nam ochota na gotowanie czegokolwiek. Dzieje się tak dlatego, ponieważ przepisy w nich zawarte są jak na nasze umiejętności zbyt trudne, zbyt wyrafinowane. Nie chcąc czegokolwiek zawalić i nie chcąc zmarnować składników rezygnujemy zatem z tej propozycji i wybieramy codzienne proste danie. Na ogół dzieje się tak, że w naszych domach gotujemy bardzo często te same sprawdzone dania. Szkoda nam czasu na eksperymentowanie, skoro coś mamy już sprawdzonego i nieźle nam wychodzi. Faszerowany udziec indyczy świetnie prezentuje się na zdjęciu, jednak mamy wątpliwości czy nasz też podobnie będzie wyglądał. Bardziej wyszukane pomysły wolimy zostawić prawdziwym mistrzom w tej dziedzinie.