Rate this post

Banany są niezwykle cennym źródłem wielu witamin, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Również w kuchni, owoce te stanowią wspaniały składnik wielu potraw. Banany najczęściej wykorzystywane są do potraw przyrządzanych na słodko. Dodaje się je do różnego rodzaju deserów, na przykład tortów, ciast, musów, kremów oraz wielu innych. Bardzo często banany stanowią nadzienie naleśników. Nierzadko banany komponuje się również z trunkami alkoholowymi, których połączenie pozwala na uzyskanie naprawdę zaskakującego smaku. Polane czekoladą i podane na ciepło to wspaniała alternatywa na smaczny, a jednocześnie pożywny, deser. Mimo, iż owoc ten najczęściej króluje w daniach słodkich, nie można pominąć jego doskonałego smaku, wspaniale komponującego się również w innymi potrawami- na przykład mięsnymi. Być może nadziewany bananem kurczak, bądź banany podane na ostro okażą się nową alternatywą, którą po skosztowaniu, już na zawsze wprowadzimy do naszego domowego menu.