Rate this post

Raake ornet to specjał kuchni skandynawskiej, a dokładniej kuchni pochodzącej z Norwegii. Głównym składnikiem tej skandynawskiej potrawy jest pstrąg. Wielu z nas pewnie zastanawia się teraz, co więc nietypowego zawiera w sobie ta potrawa? Otóż zaskakujący jest proces, który przechodzi ta ryba, zanim trafi na talerz Norwega. Zabity pstrąg trafia do specjalnej przechowalni, gdzie najpierw przebywa w obecności wody z dodatkiem soli i cukru, a później trafia do pomieszczenia o niskich temperaturach, gdzie przebywa przez okres około kilku miesięcy. Można domyśleć się, że ryba, która przeszła taką wędrówkę, swoimi zapachem bardzo często po prostu odraża. Mimo to, w kuchni Norweskiej, jest to jedno z najbardziej popularnych i smakowitych dań. Taki pstrąg ma oczywiście niesamowity smak, którym rozkoszuje się wiele norweskich podniebień. Będąc na terenie Norwegii warto skosztować tego przedziwnego specjału, który mimo nieprzyjemnego zapachu, może dostarczyć wielu nieznanych nam dotąd smakowych doznań.