Rate this post

Włoska kuchnia rozsławiona jest przede wszystkim dzięki takim przysmakom jak pizza na cienkim i chrupiącym cieście, serwowana właściwie w każdym zakątku świata, potrawom z makaronem w roli głównej i aromatycznym przyprawom rodem znad Morza Śródziemnego. Doceniane za swój smak i oryginalność są także desery włoskie między innymi tiramisu, kruche ciasto crostata i torty. Poza smakowitymi sosami do spaghetti z mięsem mielonym podawana jest tradycyjna lazania. Nie jest to smakołyk trudny w przygotowaniu a bardzo sycący.

Coraz więcej osób chętnie sięga po przepisy kuchni włoskiej, korzystając z nich w domowym zaciszu. Bardzo smaczne i zdrowe są sałatki i przystawki, ponieważ ich głównymi składnikami są wartościowe warzywa i owoce morza a poza tym nie zawierają dodatku w postaci tłustych sosów, doprawia się je jedynie oliwą z oliwek. Zdrowotność kuchni włoskiej opiera się głównie na umiłowaniu do prostych, jednakże bardzo smakowitych dań.

Posiada ona takie walory przede wszystkim dzięki swej lekkości i zawartości aromatycznych przypraw i ziół wspomagających trawienie. Żaden Włoch nie poskąpi ich przyrządzając pożywne risotto, czy ravioli. Obfitość warzyw głównie w postaci pomidorów, ogórków, marchwi, czy ziemniaków, z których przygotowuje się tradycyjne kopytka włoskie– gnocchi, nie oznacza, że w daniach ze słonecznej Italii brak mięsa czy innych zawierających tłuszcze zwierzęce składników.

Trzeba w tym miejscu wspomnieć o pysznych serach z Włoch nie tylko słynnej mozarelli, ale również innych nabiałowych wyrobach, jakich warto spróbować ze względu na ich wysublimowany smak i aromat.

Śródziemnomorskie dania są niezwykle lekkie jak choćby zupa minestrone, ale w żadnym wypadku nie brak im oryginalności, a wiele z nich to potrawy nieco ostrawe i przyczyniające się do odczuwania doznań smakowych typowych tylko i wyłącznie dla tej części Europy. Natomiast nieodzownym elementem, pojawiającym się na stołach, będącym dodatkiem do różnych potraw jest wino włoskie.