Pośród wszystkich win na całym świecie te pochodzące z Włoch mają najbogatszą i najstarszą tradycję wytwarzania w połączeniu z uprawą wyselekcjonowanych winorośli, rosnących na nasłonecznionych wzgórzach i ogrzewanych najcieplejszymi promieniami słońca. Tak, więc warunki w wielu miejscach Italii są doskonałe dla winogron, dając im odpowiednią soczystość, dojrzałość, co potem daje się odczuć w smakowaniu wina.
Praktycznie w całych Włoszech rozlokowane są winnice. Kraj ten podzielony jest aż na 18 regionów, gdzie praktykuje się uprawę winorośli od Piemontu na północy aż po Kalabrię, Sycylię i Sardynię. Ponieważ klimat przez cały rok jest sprzyjający, winne krzaki mają możliwość dorodnego owocowania i dzięki temu powstaje tak wiele różnorodnych gatunków włoskiego wina, odmiennych pod względem koloru i oczywiście nut smakowych.
W chwili obecnej Włochy są liderem w produkcji wina, wyprzedzając tym samym Francję, która szczyci się większą ilością dużych winnic, produkujących, co roku pokaźną ilość tego szlachetnego trunku. Wśród najznakomitszych win włoskich znajdują się wina czerwone jak i białe pochodzące z takich regionów jak Toskania, Lombardia, Piemont, Umbria, Sardynia, Abruzzo, Campania, Sycylia.
Niewątpliwie największym z włoskich winiarskich potentatów jest Piemont. To ogromne połacie winorośli przykrywające tamtejsze wzgórza. To stamtąd pochodzą dwa gatunki najsłynniejszego czerwone wina: Barolo i Barbaresco oraz wino białe Gavi. Wytwarza się tam również białe słodkie wina musujące. Druga pod względem jakości i ilości produkowanych win po Piemoncie jest Toskania. To tam produkowane jest znane na całym świcie Chianti. A rozwijający się podregion toskański Maremma już dzisiaj jest ceniony za bardzo dobre jakościowo wina.
Oczywiście włoskich win jest o wiele więcej, nie sposób byłoby je tutaj wszystkie wymienić, jedne dojrzewają dłużej inne krócej i różnią się między sobą klasą, zawartością alkoholu oraz ceną. Podawane są jako dodatek do dań i wykorzystywane do ich przygotowania, jak choćby białe wino dodawane do włoskiego risotto.