Rate this post

Owoce kandyzowane są produktem wykorzystywanym w kuchni zarówno do wypieków cukierniczych (bardzo często dodaje się je na przykład do ciast drożdżowych, keksów, serników a także różnych babek) jak i do ich przygotowywania zupełnie innych potraw. Najczęściej sięgamy po te owoce kandyzowane, które dostępne są na sklepowych półkach, jednak rzadko kto postanawia przygotować je sam. Samodzielnie przygotowane owoce kandyzowane mają jedną podstawą zaletę- mamy pewność, że nie ma w nich żadnych konserwantów ani innych środków przedłużających ich przydatność do spożycia. Otóż przepis na przygotowanie owoców kandyzowanych w zaciszu własnej kuchni okazuje się być naprawdę prosty. Wystarczy nam owoc (na przykład jabłko), cukier, woda, cytryna oraz naczynie, w którym przygotujemy nasze słodkości. Owoce i cukier w towarzystwie wody gotujemy na małym ogniu do momentu, aż staną się szkliste. Tak przygotowane owoce kandyzowane mogą być wspaniałym dodatkiem do wielu różnorodnych deserów a także dań głównych.