Rate this post

Nyonya jest przykładem jednej z kuchni pochodzących z Chin. W kuchni tej wykorzystuje się wiele tradycyjnych w kuchni chińskiej potraw, które w połączeniu z miejscowymi przyprawami, tworzą zupełnie nowe doznania smakowe. Bazowymi składnikami, które wykorzystuje się do przygotowywania potraw, są makaron pszenny oraz ryżowy, mleczko kokosowe, galangal (przyprawa o pieprzno-imbirowym posmakiem), liście laksa, liście pandanowca, sok tamaryndowca, krewetkową pastę oraz wiele innych. W kuchni Nyonya tak naprawdę pierwsze skrzypcę odgrywają przyprawy. Wiele potraw, swój nietuzinkowy smak i aromat, zawdzięcza popularnej tam mieszance przypraw ucieranych w moździerzy, których nazwa brzmi rempah. W kuchni Nyonya wyróżnić można pewne charakterystyczne dania, które są z nią kojarzone. Należą do nich między innymi kwaskowata zupa z Penangu, którą nazywa się Asam laksa, zupa z dodatkiem mleczak kokosowego nazywana laksa lemak, bądź też na przykład rybna potrawa owinięta liściem bananowca- czyli tak zwany otak-otak.