Rate this post

Muffiny to jedne z najbardziej popularnych deserów w przeróżnych kawiarniach. Nie ma tu nawet znaczenia czy kawiarnia znajduje się w Warszawie, Olsztynie, Nowym Jorku, czy Brugii. Wszędzie są one równie popularne. A to się dzieje za sprawą ich fantastycznego smaku. Nadają się zwłaszcza jako posiłek po kawie. Są lekkie, smacznie, słodkie, a więc w ten sposób poprawiają wydzielanie endorfin przez nasz organizm. Pewnie wydaje Ci się drogi czytelniku, że przygotowanie takiego deseru to pewnie jakaś czarna magia i potrafią to robić wyłącznie prawdziwi specjaliści od kuchni. Ale wiedz, że nie mogłeś się już bardziej pomylić. A to za sprawą tego, że właśnie za chwilę przedstawię Ci przepis na ten fantastyczny smakołyk. Jego wykonanie nie jest szczególnie trudne, a żeby nasze kubki smakowe miały czym się delektować wystarczy nam od trzydziestu do pięćdziesięciu minut pracy. I wszystko będzie gotowe. Zacznijmy od składników, dzięki którym powstanie ta fantastyczna potrawa.

Przede wszystkim przy przygotowaniu takiego posiłku jak muffin potrzebna nam będzie oczywiście mąka oraz proszek do pieczenia. Nie bez kozery pojawiają się też tu jajka, które jednak jakby nie patrzeć są nieodzownym elementem tego typu posiłków deserowych. Warto też dodać nieco cukru, trochę oleju oraz szklankę mleka. I to by było tyle na temat ciasta, natomiast co do samej dekoracji, która ozdobi z góry posiłek – tutaj można nieco poeksperymentować. Ja ze swojej strony polecam posypkę cukrową, margarynę i czekoladę z mleka. Teraz już zajmijmy się tym jak należy przygotować ten fantastyczny posiłek. Otóż na samym początku konieczne będzie pomieszanie mąki z dwiema małymi łyżeczkami proszku do pieczenia. W tym samym czasie, w drugiej misce, trzeba będzie ucierać jajka z cukrem, a także szklankę mleka, o której sobie mówiliśmy połączyć z olejem – kolejnym składnikiem naszego smakołyku. Nie muszę chyba przypominać, że teraz będziemy musieli to wszystko dokładnie wymieszać.

Na czym to skończyliśmy? A już wiem! Pisaliśmy o przygotowaniu naszego smakołyku. Po wszystkich poprzednich zabiegach, teraz będziemy musieli przygotować masę, która będzie zmieszana z naszą mąką. Naszym zadaniem będzie miksowaniem dużą łyżką, aby wszystkie składniki przez siebie przenikały i stworzyły razem ciekawą i aromatyczną kompozycję zapachową i smakową. Teraz papilotki muszą wylądować w foremce. W każdej z nich znajduje się także przygotowana przez nas już wcześniej masa. No i nadszedł czas na pieczenie. Najlepiej przez dwadzieścia minut. Dokładamy margarynę do rondelka i ją roztapiamy. Tak samo postępujemy z czekoladą, o której wcześniej wspominałem. Teraz gotowe już muffinki polewamy polewą czekoladową. No i oczywiście na sam koniec kiedy już potrawa jest niemal gotowa, posypujemy ją posypką cukrową, albo czymś innym. To już zależy od was moi drodzy czytelnicy. I co, prawda, że to całkiem łatwe? Dlatego właśnie to wam zaprezentowałem. Ma być prosto, smacznie i przyjemnie. A więc smacznego!