Rate this post

Zróżnicowanie hiszpańskiej kuchni

Obszerna Hiszpania zajmuje niemal cały Półwysep Iberyjski i jest podzielona na 17 autonomicznych regionów. Są to: Andaluzja, Aragonia, Asturia, Baleary, Estremadura, Galicia, Kantabria, Kastylia-La Mancha, Kastylia i León, Katalonia, Kraj Basków, La Rioja, Madryt, Murcja, Nawarra, Walencja oraz Wyspy Kanaryjskie. Kraj otoczony od północy i zachodu wodami Oceanu Atlantyckiego, a od południa i wschodu Morza Śródziemnego jest bardzo zróżnicowany pod względem kulinarnym. Cechy kuchni śródziemnomorskiej zaznaczają się wybitniej u wybrzeży Morza Śródziemnego. Na powstanie typowo regionalnych potraw miała przede wszystkim bogata historia Hiszpanii. Swoje ślady odcisnęła ekspansja m.in. Celtów, Fenicjan, Greków, Kartagińczyków, Rzymian oraz Arabów. Kolejne kultury wprowadzały do hiszpańskiej kuchni swoje obyczaje. Niemniej jednak jej podstawą są ryby i owoce morza, warzywa oraz oliwa. Tysiącletnie kształtowanie się tutejszej kuchni sprawiło, że nigdzie indziej nie znajdziemy tak różnorodnego a równocześnie smakowitego wyboru potraw. Dania nabierają tutaj ostrości dzięki sproszkowanej papryce, a bardziej egzotyczne powstają w efekcie dodania cynamonu, kuminu (przyprawa podobna do kminku zwyczajnego) oraz migdałów. Panującymi w hiszpańskiej kuchni owocami są cytrusy. Pomidory, typowe dla śródziemnomorskich potraw, często goszczą we wszystkich regionach. W Hiszpanii poczęstują nas również potrawami z bakłażanów i cukinii. Hiszpanie mogą się poszczycić wyrobami najwyższej jakości pochodzącymi z upraw oraz hodowli bydła, owiec i kóz. Wyborne sery i delikatne mięsa, szczególnie takie jak surowa szynka jamon iberico, zaspokoją najbardziej wymagające podniebienia. Ze względu na swoją regionalną wyjątkowość wiele produktów została opatrzona unijnym certyfikatem jakości chroniącym oryginalne receptury.