Na całym świecie w kuchniach wielu regionów przyrządza się bardzo różne dania. Bardzo często są to również potrawy, których zapach jest proporcjonalnie nieznośny w stosunku do smakowitych doznań podczas ich spożywania. Paleta tych zabójczo „pachnących” przysmaków jest naprawdę szeroka. Do czołówki należy z pewnością szwedzki Surstromming- czyli kiszony śledź, będący w tamtejszej kuchni prawdziwym specjałem. Kolejnym przykładem może być islandzka potrawa przyrządzana z rekina, która jest przysmakiem pochodzącym z kuchni islandzkiej. Jednak tego typu potrawy, nie są wykonywane zawsze tylko i wyłącznie na bazie ryb. Jako inne przykłady podać można casu marzu. Jest to przysmak niezwykle popularny na Sardynii, który wykonuje się ze specjalnego gatunku serca wytwarzanego z owczego mleka (pecorino). Również w Polsce nie brakuje serowych przysmaków. Chociażby słynny zgliwiały ser, którego zapach niekoniecznie należy do tych przyjemnych. Ryby i sery zazwyczaj kojarzą nam się ze specyficznym zapachem, ale czy przypisujemy go również owocom? Otóż jednym z owoców, którego woń „zwala z nóg” może być durian- przysmak wielu Azjatów.