Przywiezioną prawdopodobnie przez słynnego Marco Polo z Chin potrawą, obecnie bardzo popularną we Włoszech jest pyszne risotto. Z czasem też to danie przejęła cała kuchnia europejska, czyniąc z niej łatwy do przyrządzenia przysmak.
Niewątpliwie risotto jest potrawą, która obok oryginalnych makaronów i past nierozerwalnie kojarzy się każdemu ze słoneczną, śródziemnomorską Italią. Cieszy się niebywałą popularnością zarówno wśród turystów, jak i samych mieszkańców, podających wyśmienite risotto na co dzień. Co więcej, potrawa ta jest tak prosta i szybka w przygotowaniu, że nawet początkujący adepci sztuki kulinarnej bez problemu poradzą sobie z jej zrobieniem.
Aby zrobić oryginalne włoskie risotto należy podsmażyć ryż na oliwie z oliwek lub maśle. Następnie dodaje się wytrawny alkohol, najlepiej białe wino i gotuje w rosole z dodatkiem aromatycznych przypraw. Na koniec, wszystkie składniki miesza się z parmezanem i jogurtem, który nadaje potrawie aksamitnej konsystencji.
Przepisy uwzględniają podawanie risotta na wiele rozmaitych sposób i z wieloma dodatkami, na przykład z mięsem drobiowym, rybami, owocami morza lub bukietem warzyw. Nie ulega jednak wątpliwości, iż największym wzięciem cieszy się w Italii zwykłe risotto, bez jakichkolwiek dodatków. We Włoszech taka odmiana tej potrawy powszechnie nazywana jest risottem po mediolańsku, czyli „alla milanese”.
Aby zainspirować Państwa do stworzenia własnych, zindywidualizowanych wariacji na temat włoskiego risotto, podajemy prosty i szybki przepis:
RISOTTO Z KURCZAKIEM
składniki: 125 gram ryżu, 2 łyżki masła, 150 ml wytrawnego białego wina, duży filet z kurczaka, kilkanaście pieczarek, papryka zielona i czerwona, cebula, 250 ml bulionu drobiowego, sól, pieprz
przygotowanie: masło rozpuszczamy na małym ogniu, podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dosypujemy ryż. W momencie, kiedy ziarenka zrobią się przezroczyste, dolewamy wina i jeszcze zmniejszamy ogień. W osobnym naczyniu podsmażamy pokrojony w kostkę filet z piersi kurczaka, pieczarki i paprykę. Po obsmażeniu dodajemy składniki do ryżu i dobrze mieszamy. Po odparowaniu wina dodajemy drobiowy bulion i gotujemy pod przykryciem do czasu, kiedy składniki wchłoną cały płyn. Wtedy też ryż powinien nabrać charakterystycznej, kremowo-aksamitnej konsystencji.
Tak przyrządzoną potrawę możemy serwować z dekoracją z liścia pietruszki lub plasterka papryki.
SMACZNEGO!