Niezrównany kolor, smak i aromat hiszpańskiego wina
Jak podają źródła, sztukę wytwarzania wina Hiszpanie opanowali już w pierwszym tysiącleciu p.n.e. Dziś ten kraj może poszczycić się największym areałem winnic na świecie. Produkcji wina sprzyja tu wszystko, od klimatu po przekazywane z pokolenia na pokolenie tajniki produkcji szlachetnego trunku.
Hiszpańskie wina posiadają oznaczenia na butelkach, które dla polskiego klienta mogą być nieczytelne. Biorąc do ręki butelkę oznaczoną jako Joven, spodziewaj się wina młodego z przeznaczeniem do szybkiego spożycia. Crianza zapowiada wino dwuletnie, Reserva wino co najmniej trzyletnie i doskonałe, a Gran Reserva trunek wyśmienity z najlepszych winogron, który dojrzewał co najmniej 5 lat, z czego co najmniej 2 lata w dębowej beczce.
Spośród win hiszpańskich największą i w pełni zasłużoną sławą okryło się czerwone wino wytrawne (vino seco). Czerwone wytrawne wino hiszpańskie, takie jak Rioja, Ribera del Duero i Priorat wyróżnia się wyjątkową intensywnością barwy, smaku i aromatu. Odznacza się też wysokim potencjałem starzenia i uchodzi za jedno z najlepszych na świecie.