Jaki ser idealnie nadaje się do pizzy? Robiąc domową pizzę dla swoich bliskich zawsze stosuje mieszankę serów. Uważam bowiem, że najlepiej jest kiedy łącze ze sobą dwa lub trzy gatunki sera. Najczęściej używam do tego celu goudy i mozzarelli. Pierwszy ser bardzo dobrze się topi, drugi z kolei idealnie zapieka. Zastosowanie dwóch rodzai serów pozwala mi także na wydobycie wspaniałego smaku potrawy. Podkreślam, iż mozzarella jaką dodaje do pizzy nie jest mozzarella w kulce, jaką dodaje się do sałatek czy innych potraw. Szczerze powiedziawszy nawet nie próbowałam jakby się zachowała. Kupuje w supermarkecie specjalną mozzarelle do pizzy, często można ją kupić również w gotowych woreczkach, w startej postaci. Jednak ja preferuje w kawałku. Nakładając sery staram się je dobrze wymieszać, w ten sposób powstaje tak charakterystyczna chrupiąc skorupka w rożnych miejscach.
Istnieją różne rodzaje pizz i oczywiście można eksperymentować z nimi. Jeśli ktoś z was lubi pizzę z serem pleśniowym to oczywiście dodaje go według swoich upodobań. Pamiętajmy mimo wszystko o tym, że ser jest mega kaloryczny i nie obsypujmy naszej pizzy wyłącznie gruba warstwą sera. W prawdzie to głównie on sprawia, że pizza jest tak syta, ale i od tego rosną nam później brzuszki. Z przepisów, które posiadam do pizzy stosuje się także inne sery, miedzy innymi: morski, edamski czy ostrowski.