Witaminy są niezbędnym składnikiem pożywienia biorącym istotny udział w przemianach metabolicznych ustroju. Uczestniczą one w rozkładzie i przekształcaniu białek i aminokwasów. Niezbędne są również w procesach uzyskiwania energii z węglowodanów i tłuszczów. Zapotrzebowanie witaminowe jest zmienne w zależności od indywidualnych właściwości organizmu, rodzaju diety i stosowanych leków. Uraz i niedożywienie znacznie zwiększają zapotrzebowanie na niektóre witaminy.
Witaminy dodawane do roztworu odżywczego pochodzą z gotowych preparatów wielowitaminowych produkowanych przez zakłady farmaceutyczne. W naszym szpitalu, jako źródło witamin rozpuszczalnych w wodzie, stosujemy najczęściej preparat Beroca C firmy Roche zawiera-jący w 1 ml:
W okresie pełnego odżywiania pozajelitowego witaminy A, D i E podajemy dożylnie lub domięśniowo. Witaminę K podajemy jeden raz w tygodniu domięśniowo w dawce 1 mg, witaminę B12 – również jeden raz w tygodniu w dawce 100 mcg domięśniowo.