Rate this post

Wino różowe wytrawne
Wina różowe cieszą się coraz większą popularnością w Polsce. Ich orzeźwiający smak stanowi wspaniały wybór zarówno na spotkania z przyjaciółmi jak i ważniejsze okazje. Różowe wino podobnie jak czerwone produkowane jest z czerwonych winogron. Odróżnia je jednak krótszy czas maceracji, przez co ze skórek powstaje mniej barwnika. Stąd przejrzysty, różowy kolor. Wyczuwalne aromaty to: owoce (czerwone, cytrusowe), kwiaty oraz zioła. Intensywność wybranych smaków zależy od kraju pochodzenia napoju.Wino różowe wytrawne jest jednocześnie lekkie, ale wyrafinowane. Dlatego, by wydobyć jego smak i bukiet powinno się serwować je w wąskim kieliszku o kształcie tulipana. Umożliwi to zachowanie temperatury trunku – dla win różowych wskazane jest 10-12 stopni Celsjusza. W kwestii dopasowania do potraw, rosé jest najprostszym wyborem. Pasuje zarówno do lekkich dań jak sałatki, desery oraz do cięższych dań mięsnych np. pieczeni, grilla. Szczególnie dobrze zgrywa się z daniami kuchni włoskiej – z makaronami i pizzą tworzy idealną parę.