Rate this post

Wyśmienite potrawy serwowane z doskonałymi winami są niewątpliwie prawdziwymi ucztami dla naszych zmysłów. Aby efekt był idealny warto wiedzieć jakie wino najlepiej uzupełni określoną potrawę. Doskonałym uzupełnieniem dań z ryb, owoców morza, wędlin, białych mięs i delikatnych serów będzie białe lub różowe wino wytrawne. Można je podawać jako aperitif – czyli wstęp do posiłku. Aperitifem może być owocowe, lekkie, młode czerwone wino, które podajmy też do mięs czerwonych, serów i wędlin. Dziczyzna, czerwone mięsa, dania z grzybów oraz ostre sery doskonale czują się w towarzystwie wytrawnych win czerwonych. Wina słodkie będą doskonałym dodatkiem do deserów. Słodkie i półsłodkie białe wina będą świetnie komponować się z gęsimi wątróbkami i rybami. Wina musujące pasują do każdej potrawy. Aperitify podaje się tylko raz, wina czerwone po białych, starsze po młodszych, cięższe po lżejszych, słodkie po wytrawnych no i wina lepsze po gorszych. Jeżeli serwujemy tylko jedno wino, to dobrze aby współgrało ono z główną potrawą. Wykażemy się niewiedzą jeżeli podamy wina do zup, szpinaku, jaj, lodów, sałatek z surowych owoców oraz dań przyprawianych octem. Nieeleganckie jest podawanie wina i wódki. Wódka ze sporą zawartością alkoholu może popsuć efekt smakowy jaki daje idealnie dobrany duet wina i potrawy. Dopuszcza się wypicie wódki lub koniaku po posiłku. Prawdziwym faux pas będzie zaserwowanie wina z piwem. Likier, winiak lub koniak jest odpowiednim towarzystwem dla kawy. Aby wino oddało nam swój specyficzny smak musi być podane w odpowiedniej temperaturze, która waha się od 6 do 18 stopni.