OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Rate this post

Marchewka, groch, fasola, pomidory, ogórki, papryka, chrzan, pietruszka, brukselka, dynia i masa innych warzyw – one wszystkie są pyszne, wszystkie mają mnóstwo wartości odżywczych i doskonale wzbogacają nawet najbardziej znudzone potrawy w naszej kuchni. Warto wspomnieć, że warzywa bogate są w białko i skrobię, zwłaszcza zielony groszek, kukurydza oraz bób. Do tego wspomniana już marchewka jest fantastycznym źródłem beta-karotenu, ale i ma dużo witaminy C. Dzięki temu zabijane są wolne rodniki, a te z kolei mają za zadanie przyspieszać nasz proces starzenia się. Jedząc warzywa, zabijamy wolne rodniki, więc pomagamy swojemu organizmowi w odpowiednim rozwoju i nie wychodzeniu ze zdrowiem ponad swój wiek. Warto wspomnieć, że warzywa są też zawarte składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, magnez, potas oraz żelazo. Mają one działanie alkalizujące, albowiem mają wpływ na zachowanie w organizmie harmonii w odpowiednim poziom pH. Działają też przeciwko ogromnej wadze, obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają wielu innym dolegliwościom.