Warzywa znane są od wieków. Już tysiące lat temu nasi przodkowie hodowali różne warzywa. Dziś mamy o wiele większy wybór. Możemy takie warzywa siać, sadzić, możemy kupować je w sklepach. Jeśli pójdziemy do hipermarketu lub sklepu warzywniczego przekonamy się, jak wiele jest dostępnych tam warzyw. To nie tylko popularne ziemniaki, marchewki i pietruszki, ale również warzywa mniej nam znane, mniej popularne – takie jak chociażby kalarepy, patisony czy bakłażany. Warzywa używane są przez nas do przygotowywania przeróżnych potraw. Możemy je przetwarzać – piec, gotować, smażyć, ale także jeść na surowo. I to właśnie takie surowe warzywa mają najwięcej witamin, są najzdrowsze. Powinniśmy jeść warzywa w różnej postaci. To z nich przygotowujemy zupy, są smacznym dodatkiem do drugich dań. Robimy sałatki warzywne czy surówki. Niektóre warzywa są tak popularne i powszechnie przez nas używane, ze nie wyobrażamy sobie, by zabrakło ich u nas w kuchni. Takimi są zdecydowanie ziemniaki, marchew, pietruszka, cebula czy por. Przygotowanie dań z warzyw zazwyczaj nie zajmuje nam dużo czasu ponieważ te przetwarzają się łatwo i szybko stają się miękkie. Często jednak przygotowując potrawy warzywa łączymy z innymi składnikami, na przykład z mięsem – wówczas czas przygotowania naszego ulubionego dania wydłuża się.