Rate this post

Ryby są bardzo smaczne i pożywne. Zawierają łatwo przyswajalne białko, mnóstwo składników mineralnych, witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają delikatne mięso, umiejętne przyrządzenie i przyprawienie będzie miało wpływ na walory smakowe potrawy. Ryby można piec, smażyć, gotować na parze lub w wodzie, wędzić, dusić lub przygotować na surowo. Oto kilka wskazówek, które pomogą nam stworzyć prawdziwe rybne arcydzieło kulinarne. Świeża ryba ma śliską, lśniącą skórę, wypukłe, przejrzyste oczy i różowe skrzela. Mrożone ryby powoli rozmrażamy, najlepiej w mleku. Produkt uformowany w kostki, gotujemy lub smażymy bez rozmrażania. Ryby mają specyficzny, intensywny zapach, który zneutralizuje kilka kropel cytryny lub octu winnego. Zapach usunie cebula, pietruszka lub seler. Z niezbyt przyjemną wonią poradzą sobie zioła, bazylia, majeranek, estragon lub tymianek. Z kolei do przyprawiania ryb użyjemy czosnku, pieprzu, kopru, cebuli. Odpowiedni będzie cząber oraz curry. Smażone ryby przyprawimy bazylią i melisą. Samo smażenie powinno odbywać się na oleju rzepakowym lub oliwie. Pod koniec obróbki dobrze dodać łyżkę masła. Bardzo zdrowe są potrawy z gotowanych ryb, delikatne mięso często się rozpada w trakcie gotowania. Tak więc dobrze ryby włożyć do wrzącego wywaru z włoszczyzny z dodatkiem cytryn, octu lub wina i szybko zdjąć z palnika jak tylko zaczną robić się miękkie. Do gotowania można ewentualnie użyć specjalnego naczynia. Aby zabezpieczyć mięso przed rozpadaniem się w trakcie smażenia saute, należy kawałki oprószonych mąką i przyprawami ryb, włożyć na mocno rozgrzany tłuszcz. Aby ryba była soczysta, przed włożeniem do piekarnika, najlepiej zawinąć kawałki ryby w folię.