Rate this post

Pod nazwą tortilla kryje się danie popularne zarówno z kuchni hiszpańskiej jak i meksykańskiej. Mimo tej samej nazwy, potrawy te różnią się między sobą. W kuchni hiszpańskiej tortilla jest rodzajem omletu. Wykonuje się go z pokrojonych ziemniaków, dodatku warzyw, ryb, mięsa a także wielu przypraw. Ten rodzaj tortilli nosi nazwę tortilla espanola. Jeśli chodzi o tortille będącą potrawą, która pochodzi z kuchni meksykańskiej, to jest to danie z pewnością nieco bliżej nam znane, gdyś potrawa ta wyemigrowała poza granice Meksyku, do wielu innych, również europejskich, krajów. Ta tortilla to cieńki, pszenny bądź kukurydziany placek (jego średnia mieści się zwykle w przedziale od sześciu do trzydziestu centymetrów), który w kuchni meksykańskiej funkcjonuje w dwóch postaciach. Tortilla może być bazą do innych składników, tak właśnie tworzy się słynną tortillę- pszenny placek, który po zwinięciu w charakterystyczny rożek nadziewa się specjalnym farszem, bądź też można stosować tortillę jako formę pieczywa.