Rate this post

Szyna parmeńska jest typowym przysmakiem pochodzącym prosto z Włoch. Jest to rodzaj surowej szynki, którą wytwarza się udźców wieprzowych. Szynka parmeńska charakteryzuje się specyficznym smakiem i zapachem, który dla wielu okazuje się prawdziwym kulinarnym wyzwaniem. Smak szynki parmeńskiej jest lekko słodki, co spowodowane jest niską, w porównaniu do innych wyrobów tego typu, zawartością soli. W produkcji szynki parmeńskiej, która odbywa się zgodnie z tradycyjnymi metodami, w dosyć nietypowym klimacie na terenie jednej z włoskich prowincji (Parma), nie stosuje się, poza specjalnym środkiem konserwującym i odrobiną soli, żadnych innych dodatków. W kuchni włoskiej szynka parmeńska konsumowana jest przez jej wielbicieli na wiele różnych sposobów. Może stanowić bezpośrednio przekąskę, bądź też może komponować się doskonale również z innymi produktami. Bardzo często łączy się ją z melonem, może być również bazowym składnikiem słynnego tortellini. Będąc na terenie Włoch warto spróbować szynki parmeńskiej, która jest z pewnością jednym z kulinarnych symboli tego kraju.