Rate this post

We Włoszech, podobnie jak w każdym innym kraju, i to nie tylko europejskim, po głównych posiłkach jada się smakowite, słodkie desery. Nie ulega jednak wątpliwości, iż to właśnie serwowane po obiedzie włoskie słodkości należą do najpopularniejszych i najbardziej cenionych na Starym Kontynencie.

Jak już wiemy, kuchnia włoska wykształciła pewne specyficzne tradycje, typowe dla każdego z regionów słonecznej Italii. Różnice te dotyczą nie tylko głównych dań obiadowych, ale także podawanych po nich deserów. Jednakże bez wątpienia pysznymi słodyczami, które szybko przeniknęły do wszystkich krajów Europy (ale nie tylko!) są przede wszystkim tiramisu i panna cotta. Obecnie uważa się oba te desery za bardzo wykwintne, luksusowe smakołyki, których serwowanie nasuwa skojarzenie z ekstrawagancją gospodarzy i lokali gastronomicznych. Jednakże we Włoszech oba przysmaki są dość powszechnymi i nie ma w nich nic elitarnego, oprócz oczywiście, niebywałego smaku. Przybliżmy zatem charakterystykę tychże włoskich deserów.

TIRAMISU oznacza po włosku „przebudź, ocknij się” lub „poderwij mnie” (od słów tirarsi sù oraz tirami sù). Zwyczajowo jada się tenże deser w upalne dni, w porze drugiego śniadania. Zależnie od regionu, występuje w różnych postaciach i kształtach, jednak najczęściej można spotkać się z tiramisu wyglądającym podobnie do polskich kremówek. Wyśmienite tiramisu składa się bowiem z kilku warstw, idealnie smakowo ze sobą współgrających. Pierwsza warstwa, czyli spod ciasta to delikatny i puszysty biszkopt, nasączony bardzo mocną esencją kawy espresso z dodatkiem amaretto, aromatycznego i słodkiego likieru. Następną warstwą jest krem, zrobiony z nieco kwaskowatego w smaku twarożku mascarpone, cukru, śmietany i jajek. Tak przekładane ciasto posypuje się na koniec wyraźną warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady, która łagodzi nieco bardzo słodki smak tiramisu.

Deser ten podaje się najczęściej do typowej włoskiej kawy, espresso. Tiramisu powinno być przy tym mocno schłodzone. W taki sposób idealnie komponuje się z gorzką, mocną esencją kawy, osładzając nieco ten energetyczny zastrzyk.

PANNA COTTA to po włosku nic innego jak „gotowana śmietanka”. Przysmak pochodzi z północnych regionów kraju, a szczególnie ceniony jest w okolicach Emilia-Romania, Piemontu i Toskanii. Na czym polega sekret panna cotta? Aby przygotować ten smakowity deser, śmietanę należy podgrzać razem z żelatyną i specjalnymi dodatkami, nadającymi smak i aromat. Najczęściej używa się różnych musów owocowych, wanilii i skórek z cytrusów. Masę wlewa się do specjalnej, małej foremki, z której otrzymuje się po upieczeniu zgrabną babeczkę. Serwując panna cotta można również zadbać o ciekawe, kolorowe i smaczne dekoracje, na przykład świeże owoce lub sos owocowy.