Rate this post

Słodycz Włoch

Nawet po porządnym posiłku znajdziemy jeszcze miejsce na deser. Włoskie słodkości lubią wodzić na pokuszenie i są jednymi z najwspanialszych deserów na świecie. Na pierwszym miejscu stawiane są lody, w które zaopatrzona jest każda kawiarnia. Gustownie podane kojarzą się z niebiańskim smakiem lata. Najpopularniejszym włoskim deserem jest tiramisu wywodzące się z regionu Toskanii. Bazą tego uwodzicielskiego specjału jest ser mascarpone i biszkopty. Biszkopty nasącza się kawą espresso i zwykle likierem Amaretto. Z serka, śmietany, jajek i cukru powstaje masa, którą przekłada się kolejne warstwy biszkoptów. Wierzch posypuje się startą gorzką czekoladą lub kakao. Z biegiem czasu wersje tego tradycyjnego włoskiego przysmaku zaczęły się rozrastać. Najczęściej spotkamy wersję z kawą i czekoladą, ale coraz popularniejsze stają się również wariacje z owocami. Z północy Włoch wywodzi się kolejny deser zwany panna cotta. Występuje w postaci lekkiego kremu składającego się ze śmietany, żelatyny, jaj i ewentualnie takich dodatków jak wanilia lub skórka cytrynowa. Podgrzaną masę wlewa się do niedużego okrągłego naczynia, a gdy przestygnie odwraca się do góry dnem i kładzie na talerzu. Dzieło zwieńcza sos owocowy oraz dekoracja ze świeżych owoców. Typowo świątecznym ciastem wypiekanym w okresie Bożego Narodzenia jest panettone. Wyglądem przypomina nieco naszą drożdżową babę. W puszystym wnętrzu kryją się zwykle kandyzowane skórki pomarańczy i cytryny oraz rodzynki. Zdarza się, że za dodatek do ciasta służy krem z serka mascarpone. Babę podaje się w formie długich kawałków. Panettone lubi towarzystwo słodkich win oraz likierów. Konsumpcja staje się wtedy doznaniem wyższego szczebla. Sycylijczycy z pewnością zaproszą nas na ich rodzimy deser z chrupiącego ciasta w kształcie rurek wypełnionych kremem z sera ricotta.