Sery są produktem, który wykorzystywany jest w wielu europejskich kuchniach (chociażby kuchnia francuska lub włoska). Jednym z popularnych rodzajów sera, mającym wielu miłośników swojego smaku, są sery pleśniowe. Do jego produkcji wykorzystuje się podpuszczki oraz mleka. Mimo, iż sery pleśniowe mają z pewnością wielu zwolenników, nie brakuje również tych, którzy do jego smaku przekonać się nie potrafią. Bardzo często niechęć do tego rodzaju serów wynika z porastającej ich (niebieską, zieloną bądź białą) pleśnią. Wyróżnia się wiele rodzajów sera pleśniowego, a wśród nich: brie, camembert, roquefort, gorgonzola, bleu de bresse, munster, coulommiers. Sery pleśniowe bardzo często spożywane są bezpośrednio jako przekąska. Mogą stanowić również dodatki do wielu, niezwykle różnorodnych dań. Mogą być elementem sałatek, farszów, nadzień oraz innych. Sery pleśniowe są zapewne niezwykle cennym składnikiem wykorzystywanym w kuchni. Mimo dosyć specyficznego zapachu, ich smak wprowadza w wiele potraw niebanalnego charakteru.