Rate this post

Ser można wykorzystać na różne sposoby. Nawet gdy się zeschnie, możemy go zetrzeć na tarce i wykorzystać do pizzy lub zapiekanek. Sery są też podstawowym składnikiem wielu dań kuchni włoskiej i francuskiej. Ser warto też dodać do sosów stosowanych razem z makaronami. Jeżeli chcemy dłużej zachować świeżość sera, powinniśmy go zawinąć w ściereczkę namoczoną octem winnym. Stary twaróg można natomiast w celu odświeżenia przesmażyć na patelni z dodatkiem soli i masła. Będzie on gotowy do spożycia po ostudzeniu. Żeby ułatwić sobie codzienne gotowanie, warto doposażyć swoją kuchnię w uniwersalne urządzenia do gotowania. Bardzo atrakcyjnym narzędziem jest blender, który pozwala przygotować wiele różnorakich potraw, poczynając od koktajli warzywnych, na sałatkach owocowych kończąc. Obecnie sprzedawane są także wielofunkcyjne miksery, które zawierają kilkadziesiąt przydatnych w każdym gospodarstwie funkcji. Tego typu przyrządy pomogą nam oszczędzić czas i energię, i uczynią przygotowywanie posiłków prostszymi.