Sery to bardzo popularne ale i wyrafinowane przystawki. Bogactwo smaków, kolorów, zapachów czy konsystencji jest olbrzymie. Właściwości danego sera nie zależą tylko od użytego mleka ale i od sposobu chowu zwierząt, jakości pastwisk no i wreszcie od procesu produkcyjnego, który często jest pilnie skrywaną tajemnicą. Sery produkuje się w zasadzie w każdym państwie od żółtych twardych przez białe twarogowe po miękkie naturalnie dojrzewające. Jednak niewątpliwie liderem w produkcji jest Francja, która wytwarza ponad 500 wysokogatunkowych serów. O najwyższej jakości produktów świadczy znak AOC – Appelation d’Origine Controlee. Mówi on, że ser pochodzi z danego regionu i został wyprodukowany według ściśle określonej, tradycyjnej receptury. Każdy kraj wypracował swoje rytuały jedzenia serów. Francuz nie zje sera na śniadanie ale każdy następny posiłek nie obejdzie się bez niego. Nawet desery, o ile nie są serami, poprzedzane są serowa przystawką. Kilka rodzajów sera podaje się na specjalnej desce w towarzystwie orzechów, sałat czy owoców z nieodłączną bagietką. Włosi powszechnie używają serów do makaronów, pierożków czy pizzy. Najpopularniejszym włoskim dodatkiem jest parmezan. Kruche angielskie sery są doskonałym dodatkiem do zapiekanek i grzanek. Nie zapominajmy o naszych rodzimych oscypkach, doskonałych serach z owczego mleka produkowanych w bacówkach, wysoko na halach. Chyba nie ma turysty, który przyjechałby z Zakopanego bez tradycyjnego oscypka. Sery poza niewątpliwymi walorami smakowymi są źródłem białka i tłuszczu, zawierają fosfor, wapń i sód.