Rate this post

Nabiał odgrywa ważną rolę w naszym codziennym jadłospisie. Są jednak ludzie, którzy nie tolerują laktozy i białka, w związku z czym, nie wolno im spożywać produktów tego rodzaju. Niektórzy mają uczulenie na krowie mleko. Objawami alergii mogą być wymioty, biegunki lub po prostu egzema skórna. W kuchni trudno wręcz obyć się bez produktów mlecznych. Stanowią one podstawę wielu dań. Szczególnie wartościowe są napoje i koktajle. Są one źródłem łatwo przyswajalnego białka. Oprócz mleka krowiego, można rozróżnić także to pochodzenia koziego. Jest ono poniekąd lepsze, chociażby ze względu na to, że zawarta w nim witamina A jest dla człowieka łatwiej przyswajalna. Występuje ona bowiem pod postacią karotenu, barwnika, który powoduje kremowe zabarwienie mleka. Osoby, które miały okazję skosztować koziego mleka, wspominają o korzennym posmaku. Jeszcze inną odmianą jest mleko owcze. Zawiera ono bardzo duże ilości tłuszczu, zdecydowanie mniej jest natomiast wody. Charakteryzuje się ono dosyć nieprzyjemnym zapachem, dlatego też niezbyt chętnie spożywane jest w swojej naturalnej postaci. Zdecydowanie większą popularnością cieszą się wykonane z mleka owczego bryndza czy oscypki. Ze względu na zawartość białka, powszechnie uważa się, że mleko należy spożywać w każdym okresie życia, by wspomagać rozwój kości i chronić je przed schorzeniami.