Pizza jest potrawą, którą w dzisiejszych czasach bardzo chętnie modyfikujemy i urozmaicamy, po to by stała się ona nieco zdrowsza i smaczniejsza. Pomijamy coraz częściej te składniki, które są ciężkostrawne i wysokokaloryczne i zastępujemy je bardzo różnymi warzywami. To doskonałe rozwiązanie, gdyż pizza może być czymś smacznym i pożywnym a do tego nie tuczyć. Moją dzisiejszą propozycją będzie zatem pyszna pizza z cukinią. Cukinia jest sezonowym warzywem-owocem, które dostępne jest w sklepach przez cały rok. To niskokaloryczne warzywko, które zachwyca nas swoim wyjątkowym smakiem. Należy przypomnieć, że cukinia posiada korzystne dla naszego zdrowia właściwości, które sprzyjają przede wszystkim szybszej przemianie materii w naszym organizmie. Dodatkowo jest bogatym źródłem wielu witamin.
Na klasycznie przygotowane ciasto (bądź też ciasto z mąki żytniej – będzie smaczniejsze i lepsze dla żołądka) wylewamy sos pomidorowy (przygotowany wraz z czosnkiem i oregano), układamy plastry chudej szynki, świeże pomidory oraz cienkie plasterki młodej cukinii wraz z łupą. Cukinię zalecam wcześniej nasolić by zmiękła. Na wierch dajemy jeszcze kawałeczki sera fety (może być również mozzarella) i koniecznie czarne oliwki, które idealnie podkreślą smak potrawy. Całość posypujemy bazylią i zapiekamy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Pizza najlepiej smakuje z dodatkiem świeżej rukoli lub kiełków, bądź polana odrobiną oliwy z oliwek. To znakomita alternatywa dla tłustej pizzy, którą oferują pizzerie.