Przyprawy i zioła w kuchni to bardzo ważne składniki które dają potrawom wyborny smak. Przede wszystkim doprawianie ziołami i przyprawami ma na celu wzmocnienie lub osłabienie niepożądanych smaków. Każda przyprawa jest zdrowa dla organizmu dlatego można je dodawać w dużych ilościach. Każda służy do innej potrawy, ponieważ ma swój specyficzny aromat. W kuchni zarówno polskiej, jak i światowej każda przyprawa jest stosowana do czegoś innego. Najwięcej potraw które potrzebują takich dodatków to mięsa które bez przypraw i ziół staja się jałowe. Kolejne są ryby oraz warzywa. Bez względu na to w jaki sposób są one przyrządzane, czy to gotowane czy pieczone przynajmniej kilka przypraw musi zostać użytych. Przede wszystkim ważne przyprawy to sól, pieprz, papryka oraz cukier. Natomiast z ziół używane są głównie w kuchni majeranek, bazylia, oregano, tymianek, cząber oraz zioła prowansalskie. Każde zioło czy przyprawa posiada swój pojemnik i nie można ich mieszać ze sobą. Kucharze również są uczeni tego jakie do czego służą tak aby klienci zachwycali się potrawami w restauracjach czy lokalach. Przyprawy i zioła staja się ważne na całym świecie. W niektórych państwach znane są od setek lat i cały czas są używane. Najwięcej w krajach azjatyckich gdzie smak dla nich ma duże znaczenie. Musi być czuć jednocześnie kilka naraz.