Rate this post

Przyprawy i zioła jakie są w kuchni poprawiają smak potraw bardzo mocno. Jeśli kucharz wie co, do czego ma użyć to wtedy jego potrawy są kusząco smaczne. Jest to ogromna wiedza ponieważ przypraw na świecie jest całe mnóstwo. Najwięcej znajduje się w Indiach gdzie smaki mieszają się ze sobą tworząc kunszt kulinarny. Przyprawy mogą być świeże, mielone, suszone, w ziarnach jak również w drobinkach. Do każdej potrawy służą inne przyprawy i zioła ponieważ wymaga tego znajomość kulinariów. Najbardziej znane przyprawy jakie w kuchni zajmują naczelne miejsce to sól, pieprz, papryka, kwasek cytrynowy a także cukier. Dodatkowo używa się od czasu do czasu cynamon który służy głównie do potraw słodkich takich jak desery, czy ciasta. Natomiast jeśli chodzi o zioła jest ich ogromna ilość w zależności od tego co aktualnie jest potrzebne. Te najpotrzebniejsze w kuchni to majeranek, tymianek, cząber, oregano, bazylia, kminek, czosnek, zioła prowansalskie. Oczywiście w lokalach gastronomicznych ilość ziół i przypraw jest zacznie większa ponieważ kucharz nie może sobie pozwolić na ich brak. Maja one te zaletę że kiedy zbiór jest dosyć duży można je zasuszyć i mieć w zapasie na jesień oraz zimę. Przyprawy i zioła służą zarówno do mięsa, ryb, warzyw jak i do potraw słodkich. Każde z nich dodaje aromatu i wyjątkowego zapachu.