Nasze babcie gotują doskonale. To właśnie od nich uczymy się sztuki kulinarnej. A jak wiemy kulinaria to bardzo skomplikowany temat. Czasami potrzebujemy wielu lat, by nauczyć się wykonywać poszczególne potrawy, by nauczyć się gotować. Po pierwsze musimy przełamać się i pozbawić się wszelakich obaw związanych właśnie z gotowaniem. To, że nigdy tego nie robiliśmy wcale nie musi oznaczać, że nie możemy zacząć gotować. Zaczynamy zazwyczaj od najprostszych potraw – by nie rozczarować się, że jakieś danie nam nie wyszło. Jeśli nabierzemy wprawy możemy sobie podnosić poprzeczkę, możemy porywać się na wykonanie potraw trudnych i skomplikowanych – a takie nie zawsze wychodzą. Chętnie wykorzystujemy przepisy naszych babć. A te zazwyczaj są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Kilkadziesiąt lat temu kuchnia domowa nie była tak wykwintna, tak skomplikowana, jak jest teraz. Nasze babcie nie miały czasu na gotowanie. Musiały przygotować dania szybko, ale jednocześnie smacznie. Dlatego też wykorzystywały takie sprawdzone przepisy, z których i my dziś możemy korzystać. Często okazuje się, że to właśnie potrawy wykonywane według przepisów naszych babć są najsmaczniejsze. Możemy częstować nimi znajomych bez obawy, że nie będą smakować. Dania naszych babć to potrawy smaczne, szybkie w przygotowaniu, nieskomplikowane w robieniu. A właśnie takie lubimy najbardziej.