Co zrobić, aby zjeść przepyszny posiłek, który będziemy mogli zrobić w kilka minut, bez różnicy czy często korzystamy z kuchni jako miejsca przyrządzania potraw, czy też na ogół omijamy ją szerokim łukiem? Jedyne co musisz to przeczytać ten przepis, a następnie wcielić go w życie. Bo jak już sobie powiedzieliśmy, nie jest to wcale trudne, a przypomina raczej budowę cepa w tejże właśnie swojej prostocie. Otóż na początku zastanówmy się jakie składniki będą nam potrzebne do tego, aby stworzyć wyśmienitego i szybkiego chickenburgera. Przede wszystkim oprócz bułki, która będzie bazą dla naszej potrawy, będzie nam także potrzebny kotlet mielony. Najlepiej, aby był on wykonany z kurczaka, bo właśnie wtedy taki kotlet najlepiej smakuje. Dodajmy do tego jeszcze ogórka konserwowego, czerwonego młodego pomidorka, trochę sera żółtego, oraz połowę równie małej co pomidor cebuli. Nie obędzie się też bez sosów. Ze swojej strony proponuję, aby skorzystać z sosu chili i ketchupu.
Skoro znamy już wszystkie składniki i pewnie zaopatrzyliśmy się w nie wszystkie wybierając się na zakupy do pobliskiego sklepu, teraz możemy przejść już do przygotowywania naszej potrawy. Kotlety przygotowujemy według sposobu, który najbardziej nam się podoba. Możemy też kupić je gotowe, jak te w dyskontowej Biedronce. Kiedy kotlety czekają, aby coś z nimi zrobić, wtedy wkładamy je na dziesięć minut do piekarnika. W tym samym czasie musimy pokroić pomidora i cebulkę. Także ogórek powinien zostać pokrojony, bo przecież nie będziemy go zjadać w całości, choć są i takie osoby, dla których właśnie cały ogórek jest najlepszym rozwiązaniem. Bułkę kroimy na połowę i umieszczamy tam po obu stronach trochę sera żółtego. Bułka ląduje w piekarniku. Po trzech minutach kładziemy tam także kotleta i inne nasze składniki. Dodajemy sosy, czyli ketchup oraz sos chilli. Tutaj wybór jest dość duży. Ja wolę takie sosy, ale może państwo wolą majonez, dressing, albo musztardę? Proszę nie bać się eksperymentów.