Popularne powiedzenie przez żołądek do serca ma wiele wymiarów . Może ono oznaczać zdobycie wymarzonego mężczyzny kuchnią tak doskonałą i wykwintną, że nie będzie w stanie bez niej egzystować. Jednocześnie umiejętnie dobrane potrawy i przyprawy – według starych wierzeń – mogą spotęgować siłę namiętności. Można wierzyć lub nie ale warto znać najpopularniejsze afrodyzjaki. Jednym z najstarszych jest czosnek i miód. Według starożytnych czosnek dodawał miłości ognia a miód słodyczy. Dzisiaj za afrodyzjaki uznawane są: pietruszka, por, seler, szparagi, brokuły, bakłażany, papryka, marchew, sałaty oraz kiełki. Warzywa te pełne mikroelementów doskonale wzmacniają seksapil kobiet i potencję mężczyzn. Do miłosnych dań warto dodać prawdziwki, trufle i smardze. Wieczór we dwoje wzbogacą: jeżyny, kiwi, awokado, orzechy włoskie oraz ananasy. Dania mięsne również mogą stać się doskonałą przystawką do romantycznego wieczoru. Dla amatorów polecane są podroby oraz jądra byków, oczy jagniąt czy grzebienie kogutów. Doskonałymi, pobudzającymi potrawami są wszystkie z dodatkiem owoców morza. Kawior wzmacniał męskość rybaków znad Amuru i Wołgi. Podstawowym daniem Casanovy były ostrygi a Don Juana omlet z czosnkiem, bazylią i lubczykiem. Madame Pompadour wzmacniała swój kobiecy czar sokiem z marchwi. Jaka tajemnica tkwi w sile tych potraw? Na pewno są bogatym źródłem mikroelementów i witamin, są lekkostrawne. A poza tym, wystarczy wiara i odrobina fantazji aby romantyczna kolacja, pełna afrodyzjaków, zakończyła się w magiczny, pełen uniesień sposób.