Rate this post

Porady słowne. Rady przekazywane z ust do ust i z rąk do rąk nie straciły na popularności ani troszkę. Być może jest tak, że częściej sięgamy sami po jakieś konkretne informacje, natomiast jeśli ktoś posiada autorytet, to zawsze jego porady będą dla nas najistotniejsze. Jeśli mamy osoby, które dobrze gotują i sami chcielibyśmy dojść do takiego etapu jak one, często podpytujemy co jeszcze możemy zrobić. Wiedza pozostaje w pamięci albo zostaje przelana na papier i wykorzystana przy najbliższej okazji. Książki lub poradniki to kolejny sposób na to, aby zebrać dodatkowe, niezbędne informacje w zakresie gotowania. Autorami poradników są zawodowi kucharze, którzy często występują w mediach, przez co na bieżąco możemy śledzić ich poczynania. Chociaż większość przepisów oraz porad może być nadto wymyślna, każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Książki są podzielone według kategorii, więc wybór zostaje znacznie ułatwiony. Książka posiada tą zaletę, że często wzbogacona jest o ilustracje, dokładne wytyczne oraz nawet liczbę kalorii w danej porcji.