Rate this post

Polacy poznają kulinaria innych krajów
Coraz więcej podróżujemy i tym samym coraz bardziej poznajemy obce kultury. Poznajemy także smaki, jakie można spotkać w kuchniach innych krajów. Coraz większa jest również świadomość, jakie potrawy i napoje ze sobą łączyć, a jakie nie. Wiadomo, że mizeria i tzatziki to nie to samo, mimo że potrawy są do siebie bardzo podobne. Jednak czy potrafimy dobrać potrawy do win, które produkuje się na świecie? Żółte i pleśniowe sery pasują jako dodatek do wina o bardzo intensywnym smaku. Półwytrawne wino portugalskie komponuje się z potrawami z czerwonego mięsa oraz różnymi wędlinami. Wina półsłodkie podaje się do deserów oraz serów o łagodniejszym smaku. Natomiast wina słodkie, szczególnie francuskie, pasują wyłącznie do słodkich ciast i deserów.
Pamiętać należy także o tym, że do każdego rodzaju wina przeznaczone są inne kieliszki. Tutaj najłatwiej popełnić błąd. Wina lżejsze, o mniej intensywnym smaku podaje się w mniejszych kieliszkach, mocniejsze w dużych pękatych, a wina musujące w smukłych i wysokich.