Rate this post

We włoszek króluje wiele potraw, które są charakterystyczne dla tego kraju. Włoska kuchnia bazuje na wielu mącznych potrawach. Jednym z przykładów takiego dania może być słynna włoska polenta. Jest to dosyć specyficzna potrawa, mająca postać mącznej mamałygi. Polenta jest znana Włochom od naprawdę wielu lat, a z biegiem czasu zmieniła się również jej receptura. Pierwotny przepis na wykonanie polenty bazował na mące kasztanowej, obecnie zaś wykonuje się ją z mąki kukurydzianej. Bardzo często uzupełnia się polentę takimi dodatkami jak ser czy też sos pomidorowy. Polenta we Włoszech sprawdza się w roli zarówno głównego dania jak i elementu uzupełniającego jakąś potrawę. Specjalnie przygotowaną masę umieszcza się w dosyć niskim naczyniu, a po wystygnięciu kroi się ją na odpowiedniej wielkości kawałki i poddaje na przykład grillowaniu. W kuchni włoskiej wyróżnia się trzy główne rodzaje tej potrawy. Jest to polenta czarna, żółta a także biała. Mimo podstawowych jej rodzajów, tak naprawdę danie to w kuchni włoskiej przygotować można na około sto różnych sposobów.