Rate this post
Pizza z pieczonym czosnkiem i papryką
Kategoria Dodatki
Porcji 12” Pizza (2-4)
Przygotowanie 105 Minut
Czas pieczenia 8-12 Minut
Trudność Łatwe-Średnie

Składniki:

  • 1 duża główka czosnku, nieobrana
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża czerwona cebula, pokrojona w krążki
  • 1/3 szklanki suszonych pomidorów w oliwie, zostaw zalewę
  • Spód na pizzę
  • 2 szklanki startej mozarelli
  • 1/2 szklanki grillowanej papryki w zalewie, pociętej w słupki
  • 2/3 szklanki rozdrobnionej fety
  • 4 łyżki posiekanej świeżej bazylii lub jedna suszonej
  • 2 łyżki świeżej natki, posiekanej

 

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  2. Odetnij górną część główki czosnku; połóż na małej blaszce.
  3. Skrop łyżką oliwy z oliwek.
  4. Papier do pieczenia skrop połową łyżki oliwy z oliwek.
  5. Wyłóż na to krążki cebuli, skrop połową łyżki oliwy.
  6. Zapiecz czosnek i cebulę aż do zbrązowienia; zajmie to około 45 minut.
  7. Wyjmij z piekarnika; odstaw do wystygnięcia.
  8. Przy pomocy palców wyciśnij czosnek do miksera; dodaj suszone pomidory.
  9. Zmiksuj na gładką masę, dodając tyle zalewy z pomidorów, aby uzyskać konsystencję pasty. (Możesz przygotować to dzień wcześniej. Przechowuj w lodówce.)
  10. Przygotuj wybrane ciasto na pizzę.
  11. Obsyp ciasto czosnkową miksturą.
  12. Wyłóż mozarellę, cebulę, paprykę i fetę.
  13. Posyp 2 łyżkami bazylii i łyżką natki.
  14. Piecz do zrumienienia, aż ser zacznie bulgotać.
  15. Przenieś na deskę, odstaw na 5 minut do przestygnięcia.
  16. Posyp pozostałą bazylią i natką.
  17. Pokrój i podawaj.