Pizza z pieczonym czosnkiem i papryką | |
Kategoria | Dodatki |
Porcji | 12” Pizza (2-4) |
Przygotowanie | 105 Minut |
Czas pieczenia | 8-12 Minut |
Trudność | Łatwe-Średnie |
Składniki:
- 1 duża główka czosnku, nieobrana
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża czerwona cebula, pokrojona w krążki
- 1/3 szklanki suszonych pomidorów w oliwie, zostaw zalewę
- Spód na pizzę
- 2 szklanki startej mozarelli
- 1/2 szklanki grillowanej papryki w zalewie, pociętej w słupki
- 2/3 szklanki rozdrobnionej fety
- 4 łyżki posiekanej świeżej bazylii lub jedna suszonej
- 2 łyżki świeżej natki, posiekanej
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 190°C.
- Odetnij górną część główki czosnku; połóż na małej blaszce.
- Skrop łyżką oliwy z oliwek.
- Papier do pieczenia skrop połową łyżki oliwy z oliwek.
- Wyłóż na to krążki cebuli, skrop połową łyżki oliwy.
- Zapiecz czosnek i cebulę aż do zbrązowienia; zajmie to około 45 minut.
- Wyjmij z piekarnika; odstaw do wystygnięcia.
- Przy pomocy palców wyciśnij czosnek do miksera; dodaj suszone pomidory.
- Zmiksuj na gładką masę, dodając tyle zalewy z pomidorów, aby uzyskać konsystencję pasty. (Możesz przygotować to dzień wcześniej. Przechowuj w lodówce.)
- Przygotuj wybrane ciasto na pizzę.
- Obsyp ciasto czosnkową miksturą.
- Wyłóż mozarellę, cebulę, paprykę i fetę.
- Posyp 2 łyżkami bazylii i łyżką natki.
- Piecz do zrumienienia, aż ser zacznie bulgotać.
- Przenieś na deskę, odstaw na 5 minut do przestygnięcia.
- Posyp pozostałą bazylią i natką.
- Pokrój i podawaj.