Rate this post
Pizza z grillowanym kurczakiem
Kategoria Dodatki
Porcji 12” Pizza (2-4)
Przygotowanie 90 Minut
Czas pieczenia 8-10 Minut
Trudność Łatwe-Średnie

Składniki:

Na grillowanego kurczaka:

  • 240g fileta z kurczaka, pokrojonego w 2 centymetrowe kostki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wybranego sosu barbecue

Na pizzę:

  • 1 cienkie ciasto na pizzę
  • 1/2 szklanki ulubionego sosu barbecue (najlepszy będzie słodko-kwaśny)
  • 2 łyżki startej goudy
  • 2 szklanki startej mozarelli
  • 1/4 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w plasterki
  • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej

 

Przygotowanie:

Grillowany kurczak:

  1. Na dużej patelni podgrzej oliwę, wrzuć do niej kurczaka i smaż na średnim średnim ogniu do przyrumienienia, przez około 5-6 minut. Nie przesmaż.
  2. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Gdy kurczak wystygnie, polej go sosem i odstaw do lodówki.

Pizza:

  1. Na środkowej półce piekarnika ułóż kamień do pizzy i rozgrzej piekarnik do 260°C. Zrób to na godzinę przed pieczeniem pizzy.
  2. Przy pomocy łyżki rozmieść sos na przygotowanym wcześniej cieście.
  3. Posyp sos goudą.
  4. Następnie przykryj ¾ szklanki mozarelli.
  5. Równomiernie posyp ser kurczakiem.
  6. Wyłóż plasterki cebuli.
  7. Posyp pozostałą mozarellą.
  8. Wsadź pizzę do piekarnika; piecz do zrumienienia, około 8-10 minut.
  9. Gdy pizza upiecze się, wyjmij ją z pieca i obsyp świeżą kolendrą.
  10. Pokrój i podawaj.