Pizza z grillowanym kurczakiem | |
Kategoria | Dodatki |
Porcji | 12” Pizza (2-4) |
Przygotowanie | 90 Minut |
Czas pieczenia | 8-10 Minut |
Trudność | Łatwe-Średnie |
Składniki:
Na grillowanego kurczaka:
- 240g fileta z kurczaka, pokrojonego w 2 centymetrowe kostki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki wybranego sosu barbecue
Na pizzę:
- 1 cienkie ciasto na pizzę
- 1/2 szklanki ulubionego sosu barbecue (najlepszy będzie słodko-kwaśny)
- 2 łyżki startej goudy
- 2 szklanki startej mozarelli
- 1/4 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w plasterki
- 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
Przygotowanie:
Grillowany kurczak:
- Na dużej patelni podgrzej oliwę, wrzuć do niej kurczaka i smaż na średnim średnim ogniu do przyrumienienia, przez około 5-6 minut. Nie przesmaż.
- Odstaw do wystygnięcia.
- Gdy kurczak wystygnie, polej go sosem i odstaw do lodówki.
Pizza:
- Na środkowej półce piekarnika ułóż kamień do pizzy i rozgrzej piekarnik do 260°C. Zrób to na godzinę przed pieczeniem pizzy.
- Przy pomocy łyżki rozmieść sos na przygotowanym wcześniej cieście.
- Posyp sos goudą.
- Następnie przykryj ¾ szklanki mozarelli.
- Równomiernie posyp ser kurczakiem.
- Wyłóż plasterki cebuli.
- Posyp pozostałą mozarellą.
- Wsadź pizzę do piekarnika; piecz do zrumienienia, około 8-10 minut.
- Gdy pizza upiecze się, wyjmij ją z pieca i obsyp świeżą kolendrą.
- Pokrój i podawaj.