Rate this post

Składniki:

ciasto (najlepiej z tego przepisu)
150g wędzonego boczku lub kiełbasy
1 duża cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub keczup)
papryka lub pieprz ziołowy
świeże lub suszone zioła przyprawowe (np. bazylia, lebiodka, majeranek, tymianek)
60g sera cheddar
1-2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Wyłożyć ciastem dużą natłuszczoną tortownicę, formując nieco wyższy brzeg. Posmarować dość grubo olejem i pokłuć widelcem. Tłuszcz z boczku pokrajać w kostkę i przesmażyć na szklisto. Resztę boczku pokrajać na plasterki. Na wytopionym podczas smażenia tłuszczu usmażyć na jasnozłoty kolor pokrajaną w plastry cebulę. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, obłożyć skwarkami z boczku i przesmażoną cebulą. Z wierzchu ułożyć plasterki boczku, oprószyć mieloną papryką. Używając kiełbasy, pokrajać ją w plasterki, ułożyć na cieście i oprószyć pieprzem ziołowym. Przygotowaną pizzę posypać ziołami przyprawowymi i tartym serem, a potem skropić delikatnie olejem. Piec w mocno nagrzanym piekarniku (do 230 stopni Celsjusza) przez około 20 minut. Gorącą krajać promieniście, jak tort i zaraz podawać.

Zamiast koncentratu pomidorowego można ewentualnie użyć keczupu.