Rate this post

Pizza na zamówienie, pizza w lokalu, pizza w domu. Znane nam są wszystkie opcje i raczej z każdej mieliśmy okazję już korzystać. Wszystko zaczęło się we Włoszech gdzie pizza była daniem na szybko, tanim i dostępnym dla wszystkich. Gdy dotarła do naszego kraju miała już miano fast foodu i takie jej zostało. Ponieważ rodzajowo jest bardzo zróżnicowana dlatego każdy może wybrać z menu taką jaka będzie właśnie jemu odpowiadać. Pizza kusi szczególnie najmłodszych i dzieje się tak tym bardziej im bardziej jest ona owocem zakazanym. Rodzice zakazują bo niezdrowa i tucząca a dzieci tym bardziej szukają jej w czasie obiadu. Być może warto pizzę zastosować jako element przemytu pewnych pokarmów, których nasze dzieci nie chcą jeść normalnie. Przykładem mogą być bardzo nie lubiane warzywa takie jak brokuły, kukurydza, pomidory czy szparagi. Na pizzę możemy włożyć dosłownie wszystko, szczególnie jeśli jest to domowa pizza. Poza tym możemy świetnie wykorzystać robienie pizzy jako formę spędzania wolnego czasu razem z całą rodziną. Dzieci mogą razem z mamą lub tatą zagniatać ciasto, potem je wałkować i nakładać poszczególne składniki. Zabawa jest bardzo dobrym sposobem na integrację, naukę i rozwijanie smaków u dzieci. Pozwólmy wówczas aby to właśnie one decydowały co na pizzę włożyć i w jakich ilościach. Przyrządzanie pizzy może być bardzo kreatywne i inspirujące do innych zabaw w kuchni. Poza tym pizza smakuje znacznie lepiej gdy sami jesteśmy jej twórcami. I choć należy pilnować aby ciasto nie był zbyt grube albo zbyt cienkie to praktyka czyni mistrza. Nawet jeśli pierwsza próba nie do końca nam wyjdzie to kolejne będą już na pewno lepsze i będą zachęcać do następnych prób. Pizza to potrawa dla wszystkich, warto więc skorzystać z jej smaków i możliwości, i nie traktować jej jako potrawę szkodliwą i zakazaną. Ma ona wiele wartości i pozytywnych cech, które mogą uczynić nasze codzienne menu barwnym i pociągającym. Bawmy się więc w pizzowanie i cieszmy tym co nam wyrośnie w piekarniku dzięki własnej kulinarnej twórczości.