Rate this post

Postanowiłam przygotować ostatnio pizzę dla domowników w jakiś inny, oryginalny sposób. Przyszło mi do głowy wykorzystanie upieczonych dzień wcześniej chlebków naan jako podkład pod moją pizzę, a raczej małe pizzerinki. Chleb naan jest pochodzenia środkowoazjatyckiego i coraz częściej stosuje się jako dodatek do potraw. Jak przyrządzić chlebek naan? Już tłumaczę :)

Przygotuj potrzebne składniki:

  • drożdże
  • mąka – biała i pełnoziarnista
  • oliwa
  • jogurt
  • sól, cukier
  • woda

Do miski wsyp 2 szklanki zwykłej mąki, 1 szklankę pełnoziarnistej, dodaj łyżeczkę drożdży, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1-4 szklanki jogurtu naturalnego, sól i cukier po łyżeczce oraz około 3/4 szklanki letniej wody. Z podanych składników wyrób ciasto, a następnie uformuj z całości 8 równej części kulek, przykryj i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia. Rozwałkować wyrośnięte kulki i piec w temperaturze 240 stopni przez około 4-5 minut. Chleb należy wypiekać i studzić na kratce. Ja używam specjalnych rusztów jakie miałam w zestawie z piekarnikami. Przygotowanie pizzy z takich chlebków to bardzo prosta sprawa. Wystarczy dodać ulubione składniki i pogrzać w piekarniku przez około 5 minut do momentu roztopienia się sera.