Składniki:
ciasto baza
2 duże cebule
filety z surowych anchois
oliwa z oliwek
sól gruboziarnista
pieprz
Czas: 1 godzina
Przygotowanie:
Pokrój cebulę w talarki i włóż je do rondelka. Następnie podsmaż na niewielkiej ilości oliwy, co jakiś czas mieszając. Nie rumień cebuli. Po krótkim czasie polej cebulę odrobiną wody, mieszaj podlewając co jakiś czas cebulę i poczekaj, aż stanie się szklista.
Rozwałkuj i wyłóż ciasto na nasmarowaną blachę, następnie nałóż na nie krążki cebuli, omijając brzegi. Całość dopraw gruboziarnistą solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, wierzch skrop oliwą. Jeżeli lubisz, możesz udekorować pizzę surowymi filetami anchois, równomiernie je rozkładając.
Przed włożeniem pizzy do piekarnika skrop ją niewielką ilością wody. Piecz przez 40 minut, pilnując by cebule nie ściemniały za bardzo (aby tego uniknąć, możesz co jakiś czas skrapiać pizzę wodą). Jest to bardzo smaczna, prosta pizza, przypominająca dawny przepis marynarzy z Ligurii.