Margherita | |
Kategoria | Dodatki |
Porcji | 12” Pizza (2-4) |
Przygotowanie | 35 Minut |
Czas pieczenia | 8-12 Minut |
Trudność | Łatwe-Średnie |
Margherita to pizza przygotowywana według przepisu włoskiego kucharza Raffaelle Esposito. Została ona zrobiona po raz pierwsz w 1899 roku, kiedy to Królowa Margherita odwiedziła Neapol, aby uciec od epidemii cholery, która nawiedziła północne Włochy. Składniki użyte do jej przyrządzenia, pomidory, mozarella i bazylia, odzwierciedlały kolory włoskiej flagi. Królowa Margherita była zachwycona przygotowaną dla niej pizzą. W ramach podziękowania napisała obszerny list do Esposito zachwalający jego zdolność. Na cześć królowej nazwał on pizzę jej imieniem.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 230g posiekanych pomidorów
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1/2 łyżeczki soli
- Nowojorskie ciasto na pizzę
- 170g porozrywanej mozarelli
- 6 świeżych listków bazylii, pociętych na paski
- Oliwa extra virgin
- 1/4 szklanki startego parmezanu
Przygotowanie:
- W misce połącz 2 łyżki oliwy, pomidory, czosnek i sól.
- Odstaw aby się przegryzło, w tym czasie zrób ciasto.
- Delikatnie skrop ciasto oliwą.
- Pokryj serem, następnie pomidorami
- Skrop oliwą.
- Piecz przez 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 260°C aż do zarumienienia.
- Wyjmij z piekarnika, posyp parmezanem, następnie bazylią.
- Odstaw do wystygnięcia na 2-3 minuty.