Rate this post
Margherita
KategoriaDodatki
Porcji12” Pizza (2-4)
Przygotowanie35 Minut
Czas pieczenia8-12 Minut
TrudnośćŁatwe-Średnie

 

Margherita to pizza przygotowywana według przepisu włoskiego kucharza Raffaelle Esposito. Została ona zrobiona po raz pierwsz w 1899 roku, kiedy to Królowa Margherita odwiedziła Neapol, aby uciec od epidemii cholery, która nawiedziła północne Włochy. Składniki użyte do jej przyrządzenia, pomidory, mozarella i bazylia, odzwierciedlały kolory włoskiej flagi. Królowa Margherita była zachwycona przygotowaną dla niej pizzą. W ramach podziękowania napisała obszerny list do Esposito zachwalający jego zdolność. Na cześć królowej nazwał on pizzę jej imieniem.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 230g posiekanych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Nowojorskie ciasto na pizzę
  • 170g porozrywanej mozarelli
  • 6 świeżych listków bazylii, pociętych na paski
  • Oliwa extra virgin
  • 1/4 szklanki startego parmezanu

 

Przygotowanie:

  1. W misce połącz 2 łyżki oliwy, pomidory, czosnek i sól.
  2. Odstaw aby się przegryzło, w tym czasie zrób ciasto.
  3. Delikatnie skrop ciasto oliwą.
  4. Pokryj serem, następnie pomidorami
  5. Skrop oliwą.
  6. Piecz przez 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 260°C aż do zarumienienia.
  7. Wyjmij z piekarnika, posyp parmezanem, następnie bazylią.
  8. Odstaw do wystygnięcia na 2-3 minuty.