Pizza kalifornijska | |
Kategoria | Dodatki |
Porcji | 12” Pizza (2-4) |
Przygotowanie | 60 Minut |
Czas pieczenia | 15 Minut |
Trudność | Łatwe-Średnie |
Kalifornia nie posiada rodzimej kuchni, za to ‘podkrada’ pomysły od innych kultur, jednak potrawy te opierają się na miejscowych produktach. Polewanie pizzy wieloma sosami nie jest tradycyjne dla Kalifornii, nastomiast z tamtejszego zamiłowania ludzi do zdrowego żywienia, Kalifornijczycy najczęściej używają pełnoziarnistego ciasta na pizzę.
Składniki:
- Pełnoziarniste ciasto na pizzę
- 1/2 szklanki sosu pomidorowego
- 1/2 szklanki podgotowanych brokułów
- 1/2 szklanki posiekanych karczochów
- 1/3 szklanki czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
- 1 pomidor, pokrojony w plasterki
- 6 krążków zielonej papryki
- 6 krążków czerwonej papryki
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Wysmaruj blaszkę tłuszczem.
- Z ciasta zwałkuj 12 calowe koło i umieść na blaszce. Z krawędzi utwórz brzeszki.
- Ciasto polej sosem, zostawiając centymetrowe brzegi.
- Wyłóż wszystkie składniki na sos.
- Piecz do zbrązowienia, około 15 minut.