Pizza brokułowa | |
Kategoria | Dodatki |
Porcji | 12” Pizza (2-4) |
Przygotowanie | 45 Minut |
Czas pieczenia | 12-15 Minut |
Trudność | Łatwe-Średnie |
Składniki:
- 1 paczka suchych drożdży
- 1 1/3 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 3 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 1/2 łyżki soli
- 1 szklanka plus 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki posiekanego czosnku
- 250g sosu pomidorowego
- 350g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oregano
- 2 łyżki bazylii
- 2 szklanki pokrojonych w plasterki pieczarek
- Sól i pieprz
- 450g włoskiej kiełbasy
- 1/2 łyżki zmiażdżonych ziaren kopru włoskiego
- 2 łyżki masła
- 8 szklanek zblanszowanych, podzielonych brokułów
- 1 łyżka tłuszczu do pieczenia
- 3 1/2 szklanki startej mozarelli
- 1/2 szklanki startego parmezanu
Przygotowanie:
- Rozpuść drożdże w wodzie; dodaj cukier i wymieszaj. Połącz mąki i sól, następnie stopniowo dodawaj rozpuszczone drożdże i ¼ szklanki oliwy. Ugniataj aż mieszanina zrobi się gładka. Umieść w dużej misce, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość, zajemie to około 2-3 godziny. W tym czasie, przygotuj nadzienie. Podgrzej ¼ szklanki oliwy w rondlu, dodaj 2 łyżki czosnku, podsmażaj przez 30 minut. Dodaj sos pomidorowy i koncentrat, gotuj na wolnym ogniu aż sos się zredukuje. Dodaj bazylię i oregano, odstaw do wystygnięcia.
- Na 2 łyżkach oliwy podsmaż pieczarki, aż do delikatnego zbrązowienia. Dopraw do smaku, odstaw do wystygnięcia. Kiełbasę pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię razem z koprem włoskim. Dokładnie podsmaż i odstaw do wystygnięcia. Podgrzej masło i 2 łyżki oliwy; dodaj łyżkę czosnku i mieszaj przez 30 sekund. Dodaj brokuły i dokładnie obtocz je obtocz w maśle. Dopraw do smaku; odstaw.