Rate this post
Pizza brokułowa
Kategoria Dodatki
Porcji 12” Pizza (2-4)
Przygotowanie 45 Minut
Czas pieczenia 12-15 Minut
Trudność Łatwe-Średnie

 

Składniki:

  • 1 paczka suchych drożdży
  • 1 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżki soli
  • 1 szklanka plus 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki posiekanego czosnku
  • 250g sosu pomidorowego
  • 350g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oregano
  • 2 łyżki bazylii
  • 2 szklanki pokrojonych w plasterki pieczarek
  • Sól i pieprz
  • 450g włoskiej kiełbasy
  • 1/2 łyżki zmiażdżonych ziaren kopru włoskiego
  • 2 łyżki masła
  • 8 szklanek zblanszowanych, podzielonych brokułów
  • 1 łyżka tłuszczu do pieczenia
  • 3 1/2 szklanki startej mozarelli
  • 1/2 szklanki startego parmezanu

 

Przygotowanie:

  1. Rozpuść drożdże w wodzie; dodaj cukier i wymieszaj. Połącz mąki i sól, następnie stopniowo dodawaj rozpuszczone drożdże i ¼ szklanki oliwy. Ugniataj aż mieszanina zrobi się gładka. Umieść w dużej misce, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość, zajemie to około 2-3 godziny. W tym czasie, przygotuj nadzienie. Podgrzej ¼ szklanki oliwy w rondlu, dodaj 2 łyżki czosnku, podsmażaj przez 30 minut. Dodaj sos pomidorowy i koncentrat, gotuj na wolnym ogniu aż sos się zredukuje. Dodaj bazylię i oregano, odstaw do wystygnięcia.
  2. Na 2 łyżkach oliwy podsmaż pieczarki, aż do delikatnego zbrązowienia. Dopraw do smaku, odstaw do wystygnięcia. Kiełbasę pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię razem z koprem włoskim. Dokładnie podsmaż i odstaw do wystygnięcia. Podgrzej masło i 2 łyżki oliwy; dodaj łyżkę czosnku i mieszaj przez 30 sekund. Dodaj brokuły i dokładnie obtocz je obtocz w maśle. Dopraw do smaku; odstaw.