Rate this post
Pizza a’la ciasto
KategoriaDodatki
Porcji12” Pizza (2-4)
Przygotowanie40 Minut
Czas pieczenia8-12 Minut
TrudnośćŁatwe-Średnie

Składniki:

  • Cienki spód na pizzę
  • 600g kandyzowanych dodatków do ciasta (wiśni, jabłek, borówek, itd.)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki masła

 

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 230°C
  2. Przygotuj spód wedłu przepisu.
  3. Wyłóż w wysmarowanej tłuszczem blaszce.
  4. Wyłóż dodatki do ciasta na spodzie, pozostawiająć 2cm brzegi.
  5. W misce połącz mąkę i cukier.
  6. Przy pomocy widelca, wkrój masło, mieszaj, ale nie za wiele. Powinno mieć konsystencję kruszonki.
  7. Posyp po pizzy.
  8. Piecz do zbrązowienia.
  9. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia na 5-10 minut.

 

Pizza z pesto
KategoriaDodatki
Porcji12” Pizza (2-4)
Przygotowanie30 Minut
Czas pieczenia8-12 Minut
TrudnośćŁatwe-Średnie

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki liści szpinaku
  • 1/2 szklanki świeżej bazylii
  • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Nowojorskie ciasto na pizzę
  • 1/3 szklanki suszonych pomidorów, posiekanych
  • 2 szklanki startej mozarelli (około 220g)
  • 1 szklanka startego parmezanu

 

Przygotowanie:

  1. Przy pomocy blendera zmiksuj pierwsze 4 składniki na puree.
  2. Umieść powstałe pesto w małej misce. (Możesz przygotować je dzień wcześniej. Przechowuj je w lodówce).
  3. Rozgrzej piekarnik do 260°C.
  4. Wysmaruj blaszkę oliwą.
  5. Umieść ciasto na blaszce i posyp je pesto.
  6. Na to wyłóż suszone pomidory, a następnie ser.
  7. Piecz do zbrązowienia ciasta.