Pełnoziarniste ciasto na pizzę | |
Kategoria | Ciasto |
Porcji | 12” Pizza (2-4) |
Przygotowanie | 120 Minut |
Czas pieczenia | 20 Minut |
Trudność | Łatwe-Średnie |
Oto przepis na pizzę pełnoziarnistą. Oprócz tego, że jest bardzo smaczna, ma ona wiele wartości odżywczych. Mąka pełnoziarnista zawiera wiele białka, minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. Zmniejsza szansę zachorowania na otyłość, raka, cukrzycę i choroby serca.
Składniki:
- 1 łyżka cukru pudru lub miodu
- 1 1/4 szklanki ciepłej wody
- 7g suchych drożdży
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Rozpuść cukier lub miód w wodzie i dodaj drożdże.
- W osobnej misce połącz mąki.
- Odstaw aż drożdże zaczną się delikatnie pienić (około 5 minut).
- W misce połącz trzy szklanki mąki i sól. Dodaj mieszaninę drożdży i oliwę.
- Ugniataj ciasto, stopniowo dodając pozostałą mąkę tak, by ciasto nie kleiło się. Ugniataj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (kolejne 10-15 minut).
- Uformuj w kulę i umieść w dużej misce wysmarowanej oliwą, delikatnie nim obracając, by tłuszcz pokrył je dokładnie z każdej strony.
- Odstaw do wyrośnięcia, by podwoiło objętość (45 minut do godziny).
- Naciśnij ciasto i podziel na dwie części. Wyjdą z tego dwie 12 calowe pizze.
- Uformuj każdą połowę w 12 calowy okrąg, ręcznie lub przy pomocy wałka.
- Polej sosem i wyłóż dodatki.
- Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Piecz w 240°C przez około 20 minut.