Rate this post
Pełnoziarniste ciasto na pizzę
Kategoria Ciasto
Porcji 12” Pizza (2-4)
Przygotowanie 120 Minut
Czas pieczenia 20 Minut
Trudność Łatwe-Średnie

Oto przepis na pizzę pełnoziarnistą. Oprócz tego, że jest bardzo smaczna, ma ona wiele wartości odżywczych. Mąka pełnoziarnista zawiera wiele białka, minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. Zmniejsza szansę zachorowania na otyłość, raka, cukrzycę i choroby serca.

Składniki:

  • 1 łyżka cukru pudru lub miodu
  • 1 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 7g suchych drożdży
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

  1. Rozpuść cukier lub miód w wodzie i dodaj drożdże.
  2. W osobnej misce połącz mąki.
  3. Odstaw aż drożdże zaczną się delikatnie pienić (około 5 minut).
  4. W misce połącz trzy szklanki mąki i sól. Dodaj mieszaninę drożdży i oliwę.
  5. Ugniataj ciasto, stopniowo dodając pozostałą mąkę tak, by ciasto nie kleiło się. Ugniataj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (kolejne 10-15 minut).
  6. Uformuj w kulę i umieść w dużej misce wysmarowanej oliwą, delikatnie nim obracając, by tłuszcz pokrył je dokładnie z każdej strony.
  7. Odstaw do wyrośnięcia, by podwoiło objętość (45 minut do godziny).
  8. Naciśnij ciasto i podziel na dwie części. Wyjdą z tego dwie 12 calowe pizze.
  9. Uformuj każdą połowę w 12 calowy okrąg, ręcznie lub przy pomocy wałka.
  10. Polej sosem i wyłóż dodatki.
  11. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  12. Piecz w 240°C przez około 20 minut.